JUST přichází z přírody

Zázvor

Zázvor

 
Latinský název: Zingiber officinale

Zázvor dnes zná téměř každý, o jeho původu toho však není mnoho známo. Nebyl objeven v divoké přírodě a jeho domovinou je s největší pravděpodobností Čína nebo Indie, kde dodnes roste nejvíce jeho biologických druhů. A právě přes Indický oceán a Jihočínské moře se zásluhou fénických mořeplavců rostliny zázvoru dostaly také do evropských zemí. Díky svým léčivým účinkům se zázvor rychle stal hojně využívanou bylinou a není divu, že v průběhu následujících století pak pronikl také do Ameriky, Afriky a Karibiku. Dnes se zázvor pěstuje po celém světě.

Zázvor je vytrvalá, přibližné půl metru vysoká bylina z čeledi zázvorníkovitých. Tato rostlina se podobá rákosí, z oddenku každým rokem vyrůstají vysoké štíhlé stonky s přisedlými listy. Má růžovobílé nebo žluté květy s podlouhlými úzkými listy, které jsou uspořádány do koncového klasovitého květenství dlouhého asi pět centimetrů. Plody se vyvíjejí jen vzácně a většinou ani nedozrávají. Zázvor se pěstuje hlavně pro svůj hlízovitý, rozvětvený oddenek. Dužnina oddenku obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a gingerol, který jí dává typickou výraznou štiplavou chuť. Používá se jak v sušeném, tak i v čerstvém stavu. Po rozkrojení uvidíme sytě žlutou barvu dužniny a ucítíme pálivě citronovou kořenitou vůni. Používá se například do omáček, jako koření na maso, k ochucení luštěnin, sladkých a slaných pokrmů. Vynikající je také k dochucení vánočního cukroví a perníku nebo také k výrobě zázvorového piva a limonády.

Zázvor přispívá k ulehčení při nadýmání a při střevních křečích. Je antibakteriální a má protizánětlivé účinky, působí proti nevolnostem jak na cestách, tak i v těhotenství. Může se ale používat pouze v malém množství. Blahodárný účinek zázvoru je především známý jako vynikající pomoc při prvních známkách chřipky a nachlazení, dovede podpořit funkci dýchacích cest. Horký zázvorový čaj je proto v chladném období ideálním společníkem při trápení s nachlazením. Stačí do jednoho litru vody nastrouhat jednu lžičku oddenku zázvoru a nápoj přivést k varu.

Indická a čínská tradiční medicína využívá zázvor již nejméně tři tisíciletí. Ten je totiž bohatým zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, C, E a mnoha minerálů. Zázvor dovede ulevit při bolestech hlavy, pomůže i jeho žvýkání při bolestech zubů. Zázvor napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, dále bylo prokázáno, že pravidelné užívání malých dávek zázvoru snižuje cholesterol a pomáhá při zánětech kloubů. Zázvor podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, pomáhá při pálení žáhy. Doporučuje se jej však užívat opatrně, protože některým osobám může způsobovat pálení žáhy nebo bušení srdce.

Zázvor je také vynikajícím pomocníkem pro ženy, protože tiší menstruační bolesti. A je rovněž považován za silné afrodiziakum.

Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejprodávanějším kořením. Půl kila zázvoru tehdy stálo tolik, co celá ovce. Zázvor se slovensky nazývá ďumbier, stejně jako nejvyšší hora Nízkých Tater.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Asie
Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.