Latinský název: Foeniculum vulgare
Fenykl obecný je léčivá víceletá rostlina, pěstovaná většinou jako dvouletá. Patří do čeledi miříkovitých, stejně jako petržel, kopr, libeček nebo mrkev. Rostlina je 50-150 cm vysoká, lodyha je oblá a mělce žlábkovaná. Listy střídavé, dolní řapíkaté, střední a horní přisedlé. Květenstvím je okolík, kde květy s dlouhými stopkami vyrůstají paprskovitě z jednoho středu.
Plodem je dvounažka s protáhlými nažkami až jeden centimetr dlouhými, jsou ale i drobnoplodé odrůdy. Mívají zelenavou až světlehnědou barvu. Plody fenyklu jsou kořením, které je velmi prospěšné lidskému zdraví. Mají charakteristickou vůni a lehce štiplavou, nasládlou chuť. Někomu se může tato chuť zdát trpká nebo nahořklá.
Fenykl roste planě ve středomoří, kde lidé používají listy i plody, dále se s ní setkáme kolem Černého moře a v asijských zemích. U nás se vyskytuje na jižní Moravě, v okolí Znojma, Hodonína a Strážnice. Je znám už od středověku, kde se pěstoval hlavně v klášterních zahradách.
Účinky a použití
Fenykl patří mezi rostliny, které mají široké užití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. První záznamy o užívání této byliny k léčení i v kulinářství pocházejí už z doby starověku, používali ho ve staré Číně, v Indii, v Orientu a v oblasti Středomoří.
Má uklidňující účinky na střeva, působí proti křečím a nadýmání (plody jsou důležitou složkou čaje proti nadýmání pro malé děti). Látky obsažené v semenech uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu. Působí i při překyselení žaludku. Má také lehce dezinfekční působení, můžeme ho s úspěchem použít při bolestech žaludku a při slabších zánětech žaludku nebo střev. Fenykl podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Má i močopudný vliv, takže napomáhá čistit ledviny a dezinfikovat organismus. Pití čaje podporuje odkašlávání. Ve středověku prý lidé pili fenyklový čaj nebo žvýkali semena jako prevenci proti obezitě, protože po požití se dostavuje pocit nasycení a tím se snižuje další chuť k jídlu. Po žvýkání fenyklových semen se také příjemně osvěžil dech. V lidovém léčitelství je běžně využívaný i fenyklový sirup a med.
Vnější využití fenyklu v lidovém léčitelství je dlouhodobě známé a vyzkoušené, proto se k němu vracíme i dnes. Nálev z fenyklových semen se používá hlavně na oční výplachy anebo obklady při zánětech, které se projevují zarudnutím očí a pálením. Dále je možné použít odvar jako kloktadlo při zánětech a bolestech v krku. Dříve se používal i jako ústní voda pro zlepšení stavu dásní.
V kuchyni se používá řepík fenyklu buď ve stavu syrovém do salátů, nebo ho můžeme zapékat. Listy mají anýzovou vůni, přidávají se do nakládané zeleniny, ale také do polévek a omáček. V jižní Evropě se přidávají ke grilovaným a pečeným rybám a různým masovým pokrmům.
Semena fenyklu jsou také velmi využívanou surovinou v likérnictví, při výrobě absintu a dalších bylinkových žaludečních likérů.
Stáhnout PDF pro tisk