JUST přichází z přírody

Arónie černoplodá

Arónie černoplodá

Latinský název: Aronia melanocarpa

Černá jeřabina, botanicky temnoplodec černoplodý (dříve aronie černoplodá), je opadavý keř z čeledi růžovitých původem ze Severní Ameriky, dorůstající výšky až tří metrů. Svými listy připomíná listy višně. Plodem jsou velké černé malvice o průměru až 1,5 centimetru, které rostou v hroznech. Květenstvím i uspořádáním plodů se velmi podobá červené jeřabině - botanický název jeřáb ptačí. Výrazně odlišná je pouze barva plodů.

Arónie je velice ceněna pro svůj plod obsahující vysoký obsah vitaminů, tříslovin a především silně antioxidačních látek antokyanů.

Arónie se vyskytuje pouze pěstovaná a dnes je již známa v mnoha kultivarech a to ve formě keře nebo i stromu. Ojediněle se mohou vyskytnout i planě rostoucí odrůdy.

Plody obsahují: vitaminy P, C, skupiny B, karoten, flavonoidy, antioxidanty, organické kyseliny, minerály.

 

Účinky:

Užívání plodů zlepšuje metabolismus, slouží jako pomocný detoxikační prostředek pro podporu jaterních a ledvinových funkcí. Působí jako regulátor štítné žlázy, podporuje srdce a ovlivňuje činnosti cév. Působí antiskleroticky, vylučuje soli z organismu. Vhodné je i užívání při angíně pektoris, křečových žilách či problémy s mandlemi. Ukazuje se tak jako vynikající prostředek zpomalující stárnutí organismu a pomáhá se vyrovnávat s civilizačním stresem, protože zlepšuje činnost nervové soustavy.

Další známé působení arónie spočívá ve blahodárném vlivu na krevní oběh - vyrovnává tlak a hladinu cholesterolu. Používá se na podporu pružnosti žil, protože obsahuje rutin. Používáme ji pro správnou odezvu imunitního systému při chronických zánětech a vředech. Doporučuje se jako léčebný přípravek při ateroskleróze a zánětech žaludku.

Plody bez semen obsahují až 400 mikrogramů jódu na 100 g. Jde o prvek žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu a s dalšími obsahovými látkami arónie i na posílení imunitního sytému. U dospělých i dětí je jód důležitý pro činnost štítné žlázy, hormonální rovnováhu a ochranu před radioaktivním jódem (vysokým obsahem jódu je toto ovoce blízké plodům kiwi).

Použití:

Ze zralých jeřabin se vyrábějí džemy, šťávy, sirupy a kompoty. Doporučuje se ji konzumovat také sušenou - tepelně neupravovat. Můžeme ji užívat přímo, nebo rozmixovat a vyrábět silné antioxidační džusy, nebo mléčné koktejly. Při užití v nápojích a přidáním malého množství cukru se ztrácí trpkost a vystupuje úžasná specifická chuť připomínající borůvky.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.