JUST přichází z přírody

Zdravější grilování: jak se správně postarat o to, co máte na grilu?

Zdravější grilování: jak se správně postarat o to, co máte na grilu?
20. červenec 2017

K letním radovánkám rozhodně patří i grilování. Děti si s prázdninami pojí hlavně koupaliště, nám dospělým se však mnohem častěji vybaví krásně propečený steak či klobása. Zkoušeli jste grilovat i zeleninu? Umíte si udělat domácí dresink? Přečtěte si naše tipy.

Pozor na to, co na gril dáte

Češi si moc rádi pochutnají na grilovaných klobásách, grilovacích tyčinkách, a když není zbytí, klidně hodí na gril i špekáček. Na to rovnou zapomeňte. Na takovém jídle není moc zdravého. A pokud si klobásu nemůžete odpustit, vybírejte alespoň ty s vysokým obsahem masa.

Pokud ale chcete mít jistotu, že grilujete maso, a ne různé náhražky, připravte si steak. Jestli se chystáte shodit pár přebytečných kil, vyhněte se prorostlému masu. Nemusíte grilovat pouze libové kousky, ale později na talíři tučné části odřežte a nejezte je.

Zdravějšího grilování rozhodně docílíte, když se vám maso nespálí. Není na tom nic složitého, stačí ho dobře hlídat. Do masa byste během přípravy neměli píchat vidličkou! Pořiďte si grilovací kleště, použijte obracečku na smažení, ale pokud maso propíchnete, všechna šťáva vyteče ven.

Zdravější je zelenina, houby nebo ryby

Nemusíme se však vždycky držet jen zaběhlého kuřecího a vepřového. Troufněte si na grilovanou rybu, hamburgery nebo třeba houby. Z hovězího mletého masa a cibule snadno vytvarujete plátky na gril, a s čím je pak vložíte mezi housky, je jen vaše věc.

S rybami to už tak jednoduché není. Nejčastěji lidé grilují lososy, pstruhy, makrely, ale i tuňáka či sardinky. Menší ryby se mohou grilovat v celku, větší je možné nakrájet na filety. Ryby byste neměli pokládat rovnou na rošt, protože se mohou přichytávat. Položte je na alobal nebo alespoň rošt potřete olejem. Houby jsou snadné, jen vás to možná nikdy nenapadlo. Hříbky, případně žampiony nakrájejte na plátky, dochuťte a hurá na gril!

Pokud rádi grilujete hermelín, nezanevřete ani na jiné sýry. V obchodech dnes najdete například slovenské oštiepky, ale nezapomínejte na to, že sýry jsou hodně tučné a syté. Naopak přímo dietní je zelenina téměř jakéhokoli druhu. Ugrilujte si brambory, ochutnejte grilované plátky lilku a cukety, kolečka cibule nebo kousky papriky.

Všechny zmiňované potraviny můžete nakládat do nejrůznějších marinád. Použijte olej dochucený bylinkami, od tymiánu po šalvěj a rozmarýn. Ryby pokapejte citronem. Vyzkoušejte také naše koření. Hlavně si ale celé grilování pořádně užijte s rodinou nebo přáteli a vychutnejte si tu správnou atmosféru letního večera.

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.