JUST přichází z přírody

Quinoový salát s kozím sýrem

Quinoový salát s kozím sýrem
21. prosinec 2020

Quinoa je z nutričního hlediska velmi zajímavé „zrní“, obsahuje totiž na rostlinnou plodinu nevídané množství bílkovin. Díky obsahu minerálních látek, vitaminů a stopových prvků se řadí mezi takzvané superpotraviny. Připravíte si tedy supersalát.

Quinou properte, dokud slévaná voda nebude úplně čistá. Pak quinou spařte horkou vodou a nechte okapat. V hrnci přiveďte k varu litr vody, do níž propláchnutou quinou vsypte a vařte ji doměkka (přibližně 20 minut). Uvařenou a případně slitou quinou nechte pod pokličkou chvíli odpočívat a poté ji odklopte, aby stihla vychladnout. Mezitím připravte přísady do salátu. Zeleninu omyjte, očistěte a pokrájejte nadrobno. Olivy propláchněte. Bylinky nasekejte najemno. Připravte si zálivku smícháním Bodlákového oleje, citronové šťávy, nasekaných bylinek a Koření z bylin a mořské soli. Ve věští míse promíchejte zeleninu, quinou a zálivku.

Tip: K tomuto salátu se výborně hodí kozí sýr. Pokud jej nemáte rádi, můžete použít například sýr balkánského typu.

Suroviny:
• 200 g quinoy
• 1 cuketa
• 1 šalotka
• 100 g oliv
• 1 lžíce citronové šťávy
• hrst čerstvé petrželky a máty
• 4 plátky kozího sýra
• 5 lžic Bodlákového oleje Nahrin
Koření z bylin a mořské soli Nahrin

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.