JUST přichází z přírody

Croque monsieur & madame

Croque monsieur & madame
17. únor 2021

Tento francouzský sendvič existuje v několika variantách a je to především báječná teplá svačina.

Plátky toustového chleba opečte v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů – vyskládejte je vedle sebe na suchý plech a lehce je pokapejte olivovým olejem (nebo je můžete tenounce namazat máslem). Když jsou plátky na vrchu křupavé, vyndejte je z trouby a nechte odpočinout.

Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V malém (ideálně litinovém) hrnci orestuje na másle hladkou mouku a po chvilce postupně přilijte ve dvou dávkách mléko a směs důkladně prošlehejte. Jakmile se začne vařit a hrudky se rozpustí, vznikne hustá omáčka. Tu vařte ještě asi pět až sedm minut. Do bešamelu přidejte muškátový oříšek a podle chuti jej osolte.

Sýr nastrouhejte nahrubo a můžete začít připravovat jednotlivé vrstvy sendvičů:
• bešamel: všechny plátky toustového chleba namažte bešamelem a dejte si záležet, bešamel rozetřete důkladně až do rohů a ke krajům chleba, aby se pak sendviče při závěrečném zapékání nepřipálily;
• šunka a půl lžičky hořčice: tyto suroviny klaďte pouze na polovinu plátků chleba,
• strouhaný sýr: polovinu přichystaného sýru použijte na posypání plátků se šunkou.

Z připravených plátků chleba vzniknou sendviče. Každý bude mít tyto vyrstvy
(v pořadí shora dolů):
• strouhaný sýr (druhou polovinu přichystaného sýru použijte na posypání hotových sendvičů),
• bešamel rozetřený na plátku chleba,
• strouhaný sýr, hořčice, šunka a bešamel na plátku chleba.

Hotové sendviče vraťte na plech s pečicím papírem a dejte je péct do trouby přepnuté na funkci gril, máte-li ji k dispozici. Bude stačit asi 10 minut zapékat dozlatova při teplotě 210 stupňů.

Náš tip: Pokud na vršek sendviče přidáte volské oko z jednoho vajíčka, vznikne varianta zvaná Croque madame, kterou vidíte na obrázku u tohoto receptu.

Suroviny na 4 sendviče:
• 8 plátků světlého toustového chleba
• olivový olej
• 1,5 lžíce másla
• 1,5 lžíce hladké mouky
• 250 ml studeného mléka
• dvě strouhnutí muškátového oříšku
• 250 g tvrdého sýru, například švýcarského Gruyère
• 250 g libové vepřové šunky
• 2 lžičky dijonské hořčice
Koření z bylin a mořské soli Nahrin

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.